HTML

MRGSZ DO munkája

Friss topikok

  • TS: A Brünn - Temesvár meccs alatt még zajlott a diáktorna. Ha hiányoztak az edzők (meg a válogatottró... (2008.10.29. 09:12) 2008. október 13-19.
  • Vida-Szűcs Lajos: Maó megérdemelné, hogy tömegesen és rendszeresen segítsük munkáját, esetleg orientáljuk kommentekk... (2008.06.06. 13:03) 2008. május 26-31.
  • börni: Sztem is nagyon jó és hasznos. Átlátható és azonnali visszacsatolásra alkalmas, mindenki megosztha... (2008.05.27. 12:08) Május 13-18.

2008. október 13-19.

2008.10.27. 15:52 Hmao

 

Feladatok:

I. Hobbi Érintős Kupa

Rekreációs játékvezetői képzés

Diákolimpia, CEE rugby mérkőzés és Válogatott mérkőzés

Diák szabálykönyv végleges változatának kihirdetése

 

I. Országos Hobbi Érintős Rögbi Bajnokság

I. Országos Hobbi Érintős Rögbi Bajnokság
Budapest, 2008. 10. 19.

Hat csapat, közel ötven játékos, fél tucat drukker, két fotós, és néhány játékvezető. Ez a mérlege, a számok rideg tükrében, az első érintős rögbi bajnokságnak. De ennél sokkal több történt. Játék, játék, játék!

Máris jó felütéssel kezdődött a bajnokság. Kiosztásra kerültek a 2008-as Beach Rugby Tour díjai.

Egy kis rituáléval próbáltuk segíteni, hogy a rögbi szellemiségének medrében follyanak a további események.

Az ígéretes kezdet után a mérkőzések első köre még a szabályokhoz való idomulással telt, de a résztvevők nyitottsága segített túllendülni ezen a nehézségen.

A 2x7 perces mérkőzések során, mindenki játszott mindenkivel. A mezőny elég vegyes volt, mind életkorban, nemekben, és játéktudásban. 14 és 44 év közöttiek voltak a résztvevők. 1 lánycsapat, 2 vegyes, és 3 fiúcsapat versenyzett. A meccseket a Hun Touch Rugby szabályai szerint játszottuk.

Ki kell emelni az Agárd-Gárdonyi Angyalok (6. hely) és a Nagykanizsai Szent József Plébánia (5. hely) csapatának helytállását. Mindkét csapat csak rövid ideje ismerkedik a rögbivel, de töretlen lelkesedéssel vettek részt a bajnokságban.

A Pirított Hógolyók és a 445 kg csapata a Beach Rugby Tour-on elért eredményéhez méltón szerepelt. Hozták formájukat és megszerezték az 1. és 3. helyezést.

A Szentimrevárosi Darvak két csapata nemcsak a házigazda posztját látta el, hanem a játékban is kiválóan szerepelt. Csak a pontkülönbséggel szorult a 2. és 4. helyre.

A díjkiosztó hangulatát fokozták a finom sütemények, amit a csapatok hoztak a közös ünneplésre. Legközelebb ezeket is díjazni lehetne.

Tanulságok:
1. Nagy eredmény, hogy 6 csapattal jöhetett létre ez a bajnokság.
2. Az érintős rögbi szabályait egységesíteni kellene országszerte, mert fölöslegesen folynak el az energiák a különbözőségekből adódó feszültségekre. Olyan szabályokra lenne szükség, amelyek az uniós szabályokhoz igazodnak, hiszen így lehet biztosítani az átjárhatóságot a két "szakág" között. A Hun Touch Rugby ebbe az irányba tett próbálkozás.
3. Fontos résztvevői a bajnokságnak a játékvezetők. Az ő felkészültségükön sok múlik. Ehhez azonban szükséges az egységes szabályrendszer.
4. Érdemes a bajnokságot közösségépítő elemekkel gazdagítani (pl. közös sütizés).
5. Már az edzéseken szükségesnek látszik erősíteni a csapatokban, hogy inkább a játék szépségére törekedjenek a minden áron való győzelemmel szemben.
6. A rögbi szellemisége, kiemelten egymás és a bíró tisztelete, fokozott támogatást igényel, mert ezen a téren a társadalmi közszellem árjával szemben kell úsznunk.
7. Az érintős rögbiben is érdemes bevezetni azt a pontrendszert, amiben a vesztes is kaphat pontot, ha csak egy céllal kap ki. Ez tűnik a legigazságosabbnak és motiválja a vesztésre álló felet is.

 

 

Rekreációs játékvezetői képzés

Elindul a játékvezető képzés egy új vonala, a rekreációs célú játékvezetői modul. Ezzel kiszolgáljuk az elmúlt időszakban megnövekedett igényt a szalagos és érintős klubok oldaláról, miszerint szeretnének kiképezni játékvezetőket, illetve talán ezzel elindítunk több embert a játékvezetés felé. Azok, akik nem mernek egyből kontakt rögbit vezetni, itt lehetőségük van kipróbálni magukat.

Az oktatási anyag letölthető a http://www.bulldogrfc.hu/DO/rekref oldalon

 

REKREÁCIÓS CÉLÚ RÖGBI JÁTÉKVEZETŐI MODUL

REKREF

Modul neve: rekreációs célú rögbi játékvezető

Oktatási forma: Távoktatás és gyakorlat

Óraszám: 5 óra

Vizsgaforma: Gyakorlati vizsga

Kimenet: A Magyar Rögbi Szövetség által akkreditált bizonyítvány és játékvezetői engedély.

 

Az oktatás célja:

A tanfolyam célja a rekreációs célú rögbi (szalagos és érintős) fajták játékvezetésére való felkészítés. A hallgatók legyenek tisztában a rögbi sportág rekreációs célú változatainak, azaz a testnevelési órákon, táborokban, kirándulásokon használható formáival és szabályaival. Ismerjék a játékok alapelveit, a játékvezető szerepét, helyezkedésének, kommunikációjának alapvető szabályait.

 

Témakörök:

1.       Rekreáció. A szabadidő eltöltésének alapelvei. A sport szerepe a szabadidő eltöltésében.

2.      A rekreációs rögbi fajták szabályai

2.1.   A szalagos rögbi szabályai.

2.2.   Az érintős rögbi szabályai

3.      Játékvezetés

3.1.   A játékvezető szerepe

3.2.   Helyezkedés

3.3.   Kommunikáció

3.4.   Kockázatkezelés

3.5.   Sérülésmentesség és a rögbi szellemisége

 

Kötelező irodalom:

Érintős rögbi magyar szabálykönyve             Szentimrevárosi Darvak 2008

Szalagos rögbi szabálykönyve                       www.rögbiiskolák.hu projekt 2007

Ajánlott irodalom:

Bevezetés a játékvezetésbe                           IRB

 

 

Diákolimpia, CEE rugby mérkőzés és válogatott mérkőzés

A diákolimpián tapasztaltak külön témát igényelnek, erről külön szakmai levelezés folyik és mindenképpen lesz egy szakmai megbeszélés is.

A CEE rugbys mérkőzés nagyon nagy színvonalat hozott, sajnálatos, hogy a magyar edzők nagy része nem tekintette meg sem a bemelegítést sem a mérkőzést.

A válogatott nagyon jól játszott, végre azt a szintet hozta, amely szükséges a továbblépéshez, ki kell emelni az új 10-es játékát, amelyet egyetlen magyarországi 10-es sem tudna lejátszani. Az edzők itt is kis létszámban képviselték magukat.

 

Diák szabálykönyv végleges változatának kihirdetése

Az edzői bizottság tanácsai alapján a játékvezetői bizottság elkészítette a 2008-2009. évi diákolimpiákra vonatkozó szabálykönyvet. A könyv korosztályonként tartalmazza a játékszabályokat, különös figyelemmel a zártolongásokra, bedobásokra, rúgásokra.

 

A szabálykönyvek letölthetőek a http://www.bulldogrfc.hu/DO/ oldalról.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mrgsz-do.blog.hu/api/trackback/id/tr2734665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TS 2008.10.29. 09:12:42

A Brünn - Temesvár meccs alatt még zajlott a diáktorna. Ha hiányoztak az edzők (meg a válogatottról is), magukra vessenek.
TS
süti beállítások módosítása