HTML

MRGSZ DO munkája

Friss topikok

  • TS: A Brünn - Temesvár meccs alatt még zajlott a diáktorna. Ha hiányoztak az edzők (meg a válogatottró... (2008.10.29. 09:12) 2008. október 13-19.
  • Vida-Szűcs Lajos: Maó megérdemelné, hogy tömegesen és rendszeresen segítsük munkáját, esetleg orientáljuk kommentekk... (2008.06.06. 13:03) 2008. május 26-31.
  • börni: Sztem is nagyon jó és hasznos. Átlátható és azonnali visszacsatolásra alkalmas, mindenki megosztha... (2008.05.27. 12:08) Május 13-18.

2008. szeptember 8-14.

2008.10.25. 17:55 Hmao

Feladatok:

Sportágválasztó nap anyagának elkészítése

Ország térkép készítése

Sportágismereti anyag elkészítése

Kerekes székes rögbi

TF tárgyalás

Irodai tevékenységek

 Junior 10-es kupa tapasztalatok

Sportágválasztó nap anyagainak elkészítése

Váczi Péterrel és Kató Csabával elkészítettük a II. Nagy Sportágválasztó naphoz az anyagokat. Természetesen ezek az anyagok minden csapatvezető számára szabadon felhasználhatóak.

A nevelőknek szóló oldal:

Érintős rögbi – egy igazi közösségi sport

 

Kedves Nevelő Társunk!

 

Szeretettel meghívjuk Önt és gyermekekkel / ifjúsággal foglalkozó társait az érintős rögbi játék bemutatójára. Ezen alkalommal megismerkedhet ezzel a nagyszerű sporttal, amelyet, mivel hiányoznak belőle a rögbi játék ütközéssel járó elemei, biztonságosan játszhatnak együtt különböző alkatú, nemű, és korú emberek. Az érintős rögbi, mert megőrizte az eredeti rögbi játék legfontosabb szabályait, egy igazi közösségi sport. Ebben a játékban senki sem lehet sikeres egyénieskedő játékával, itt csak egymást segítve lehetünk eredményesek. Olyan emberi értékeket alakít ki, és erősít meg, amelyekre nagy szüksége van a felnövekvő generációknak. Reményeink szerint ebben a játékban hatékony segítséget kaphat nevelői munkájához.

 

Miért érdemes megismerkednie az érintős rögbivel?

 

Tanárként a közös játék során jobban megismerheti az Önre bízott gyermekeket, fiatalokat. A sportág újdonsága, és egyre nagyobb népszerűsége segíthet kedvet ébreszteni a játékhoz.

 

Közösségvezetőként egy olyan csapatsportot ismerhet meg, amelyet fiúk és lányok együtt játszhatnak. Kiváló segítséget jelenthet a közösségépítésben, és a jellemfejlesztésben.

 

Táborvezetőként egy olyan játékot ismerhet meg, amelyet akár egy erdei tisztáson is játszhat, mert nem igényel más eszközt csak egy tojáslabdát. A rugby és a cserkészet nem csak azonos földön született, hanem azonos eszmék is mozgatták alapítóikat.

 

Tornatanárként gazdagíthatja készségfejlesztő játékainak tárházát. Játszhatják a tornaórákon, vagy délutáni szakköri keretben. Az utóbbi módon részt vehetnek a rendszeresen megrendezésre kerülő érintős rögbi kupákon. Folyamatos segítséget kaphat a csapatépítéshez.

 

Szülőként egy olyan családi kikapcsolódást ismerhet meg, amelyet együtt játszhatnak a hétvégi kirándulásokon, vagy a közeli parkban.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szeretettel várjuk október 3-án 16 órára Budapesten a Sportmaxban (XI. kerület, Kánai út 2.). A bemutató ingyenes, érdemes magával hozni sportruházatot, hogy ki is próbálhassa a játékot (öltözőt biztosítunk). A bemutató 17.30-ig tart, majd akit érdekel, részt vehet a Szentimrevárosi Darvak felnőtt csapatának edzésén (19 óráig), ahol többféle gyakorlatot tanulhat.

 

A rögbiről többet is megtudhat a www.mrgsz.hu, a www.rogbiiskolak.hu, és a www.erintos.rugby.hu honlapokról.

 

Részvételi szándékát szeptember 26-ig jelezze Kató Csabánál a katoek@gmail.com címen. Amennyiben érdekelné a bemutató, de nem jó az időpontja, ezt is írja meg, hogy közösen kereshessünk megfelelő időpontot. Kérjük, juttassa el meghívónkat vezető társaihoz, ismerőseihez is.

 

Az októberi találkozás reményében szeretettel üdvözli

 

                           Kató Csaba                                                                                                      Harmat Ákos

                  diakónus, katekéta,                                                                                           fejlesztési tiszt

    Szentimrevárosi Darvak vezetője                                                                    Magyar Rögbi Szövetség


 

 

A rögbi bemutatása:

Mi is a rögbi?

 

A rögbi (rugby) története, mint minden legendás sikertörténet a régmúlt ködéből bukkan elő. Már az ókorban játszottak hasonló játékot elődeink, i. sz. 100-ban a Harpastum római játékot és a görögök episzkürosz nevű játékát a rögbi ősének is tekinthetjük.

 

A rögbi írott történelme:

-          1823 Az angliai Rugby városában egy futballmérkőzés alatt William Webb Ellis felkapta a labdát és berohant a kapuba, ott letette a labdát, majd felkiáltott: Gól!!!. Akkoriban a szabályok még teljesen kialakulatlanok voltak, de a labda kézzel való fogása akkoriban is tiltott volt. Ennek ellenére a többieknek tetszett az új játék és ettől kezdve ez lett a „Rugby football”, azaz a Rugby városának szabályrendszere szerint játszott futball.

-          1846 kiadták a Rugby-Football szabálykönyvét.

-          1863. október 23. Megalakult a Football Association. December 8-án volt az utolsó egyeztető tárgyalás a rögbis játékformát támogatókkal. Megegyezés nem történt így a két sport hivatalosan is különvált.

-          1871 Anglia–Skócia válogatott mérkőzés volt az első nemzetközi megmérettetés

-          1900 és 1924 között a rögbi olimpiai sportág

-          A rögbi az egyik legnézettebb sport a világon, a 2007-es Rögbi Világbajnokság mérkőzéseit átlagban 47 000 néző szurkolta végig a helyszínen ez összesen 2 240 000 nézőt jelent. a televíziós közvetítéseket 4,2 millióan figyelték.

 

A játék célja, hogy mind a két csapat játékosai, betartva a tisztességes játékot, a játékszabályoknak és sportszellemnek megfelelően, megpróbál a labda vitelével, passzolásával, rúgásával és lehelyezésével annyi pontot szerezni amennyit tud. A rögbit kétszer 15 fő játssza, a játékidő 2×40 perc.

A pálya mérete 100×50 méter, és ehhez adódik hozzá a célterület. A labdát csak hátrafelé lehet passzolni, előre csak vinni vagy rúgni szabad. Szerelni csak a labdás játékost lehet, annak földre vitelével, a mélyfogással. A földre vitt játékosnak el kell engednie a labdát.

 

Egy rögbi mérkőzés hangulatának érzékeltetésére pár sor a világ egyik legolvasottabb bestseller írójától, Wilbur Smith tollából, egy az 1970-es években játszódó dél-afrikai, egyetemi bajnoki döntőről:

 

„ Megszólalt a síp, elkezdődött a mérkőzés. Volt ott minden, amire a közönség vágyott. Emlékezetes meccs volt, sokáig beszéltek még róla. A csatárok vakmerően támadtak, a védők messzire előretörtek, az ovális labda kézről kézre járt, míg egy rettenetes feltartóztatás a labdavivőt a földre nem terítette. A nézők kemény, gyors és kiegyensúlyozott játéknak lehettek tanúi. Százszor is talpra ugrottak tágra nyílt szemmel, és teli torokból ordítottak – szinte elviselhetetlen volt a feszültség -, aztán nagy morajlás közepette egy emberként ültek vissza, amikor a labdát néhány centiméterrel a célvonal előtt az elszánt védők végül is elcsípték.

Három perccel a befejezés előtt még nem esett cél. A fokvárosi csapat csomagban támadott, áttört a védelemben támadt résen, majd egy hosszú rézsútos passzal adta a levegőbe a labdát, a szélső el is kapta, anélkül, hogy lendületéből vesztett volna. A lába alig érte a zöld gyepet, a közönségnek megint elállt a lélegzete.

Johnny alacsonyan, éppen a térde fölött találta el a vállával. Mindketten kipenderültek a játéktéren túlra, porzott mögöttük az alapvonalról felvert mész; a nézők felzúdulva visszaültek. ……” 

 

 

Érdeklődését szívesen fogadjuk, új csapatok alakulását a Szövetség támogatja.

 

                                                                                                                                                       Harmat Ákos

                                                                                                                                                    06-20-468-53-04

                                                                                                                                      harmatakos@rogbiiskolak.hu

 

 

Ország térkép készítése

Megbízást adtam a www.rogbiiskolak.hu oldal szerkesztőjének, hogy készítsen az oldalra és a www.mrgsz.hu oldalra egy flash animációt, amelyen az összes magyarországi csapat szerepel korosztályonkénti bontásban az elérhetőséggel együtt. Október végére ígérte a feladat teljesítését.

 

Sportágismereti anyag elkészítése

Az Eszterházy Károly Főiskolára kell készítenünk egy általános sportágismereti előadást, amely 15 percben mutatja be a sportágat. Későbbiekben további egyetemeknek is kiküldjük.

Tartalom:

·         A rugby nemzetközi története

·         Magyarországi történet

·         Világbajnokságok

·         Nemzetközi szövetség

·         A labda méretei

·         A pálya mérete

·         Alapvető szabályok

·         Posztok

·         Pontszerzési módok

·         Játék elemek

 

Kerekes székes rögbi

Elkészítettem a kerekes székes rögbi wikipediás oldalát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerekesszékes_rögbi

TF tárgyalás

A TF-fel folytatott tárgyalásban megegyezésre jutottunk, a következő lépés, hogy a Semmelweis Egyetem vezetőségének kell rábólintania a szerződésre.

 

Irodai tevékenységek

Kupakiírások elkészítése: Magyar Kupa 7-es, Magyar Utánpótlás Kupa

 

JUNIOR 10-es kupa tapasztalatok

Az elmúlt években többször érte támadás a Versenybizottságot, hogy nincsen értelme büntető pontokkal büntetni az utánpótlás csapatokat ki nem állító klubokat, ezért az idei évben megpróbáltunk kedvezni az átalakuló csapatoknak. Lehetőséget biztosítottunk a feltörekvő csapatoknak, hogy 10-es formában mérkőzzenek meg.

forrás: www.kecskemetrugby.hu

Junior 10-es Kupa beszámoló
Szalontai Bence tollából

"Szombat reggel 11 fő gyűlt össze, hogy az újonnan kiírt junior 10-es kupában megmutassa erejét, s elhozza az első helyet Székesfehérvárról a riválisok orra, ormánya (kinek mi tetszik) elől. A kissé késve sikerült elindulást útközben behoztuk, de azért úgy gondoltuk, hogy sietnünk kell majd az átöltözéssel, ám ez nem így történt. Ugyanis a legtávolabbról jövő békéscsabai Benny Bulls juniorjain kívül még nem érkezett meg más a KÖFÉM-pályához, még a rendező Vadkanok közül is csak párat láttunk (nem is lettek sokkal többen, de ne ugorjunk ennyire előre...), a váci Elefántokat szállító busz pedig a hírek szerint Pesten lerobbant, s ezért késnek. A kiírásban szerepelt, hogy lesz még egy csapat is, a Budapest Exiles, de ami várható volt az előzetes híresztelések szerint, az bekövetkezett, nevezetesen, hogy nem jöttek el. Tehát 4 csapat vett részt az első kupafordulón. Mivel nincs a mai napig normális kiírás (, legalábbis nem tudunk róla), ezért a csapatvezetők megegyezésén múlott, hogy ki hány percet játszik egymással. Az viszont nagyon szomorú volt, hogy a nagy múlttal rendelkező hazai csapat csak 6 embert tudott kiállítani a tornára, a később befutó váciak pedig 9-et, akik hirtelen 7-re csökkentek, mikor felmerült, hogy szerepel náluk túlkoros játékos...

Először a békéscsabaiakkal játszottunk (lévén, hogy csak ez a két csapat volt ott időben), akik szemlátomást jól megtermett játékosokkal érkeztek a tornára. Talán csak Gyenes, a frissen kinevezett csapatkapitány vette fel velük a versenyt e téren. Aztán kiderült, hogy hiába olyan  nagy darabok, rögbizni kevésbé tudnak. A 3*15 perces meccsen végig mi uraltuk a játékot, olykor-olykor szép támadásokat vezetve vittük a célokat. Schrauf Kont, Kövecses Imre, Németh Máté volt különösképpen elemében. A következő mérkőzésen a fehérváriakkal kellett megküzdenünk, akik mivel 6-an voltak, kérték, hogy 7-es röbgit játszunk, és egy kölcsönadott játékossal kiegészülve vágtunk neki a találkozónak. Sajnos a tornán elértük a mélypontunkat, nagyon nyögvenyelősen, egy 7-5-ös félidő után 12-5-re nyertünk a 4 kadettkorúval kiálló fejér megyeiekkel szemben. Felrémlett a tavaly október 23-ai utánpótlás Magyar Kupa Vácról... Sajnos többen azt hitték, hogy elég a mezt kivinni a pályára, és azzal már le is van tudva a meccs. Ez márpedig nincs így, és majdnem megbosszulta magát, hogy könnyedebben vettük a meccset. Egyetlen pozitívum, hogy még ilyen rossz játékkal is tudtunk nyerni. Kisebb rendteremtés következett a fejekben, ami meg is látszott a következő meccsen. Azon a meccsen, ahol a váci Elefántok voltak az ellenfeleink, akik addig hozzánk hasonlóan mindkét találkozójukat megnyerték.

A döntőnek beillő csatát szintén

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrgsz-do.blog.hu/api/trackback/id/tr58731329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása