HTML

MRGSZ DO munkája

Friss topikok

  • TS: A Brünn - Temesvár meccs alatt még zajlott a diáktorna. Ha hiányoztak az edzők (meg a válogatottró... (2008.10.29. 09:12) 2008. október 13-19.
  • Vida-Szűcs Lajos: Maó megérdemelné, hogy tömegesen és rendszeresen segítsük munkáját, esetleg orientáljuk kommentekk... (2008.06.06. 13:03) 2008. május 26-31.
  • börni: Sztem is nagyon jó és hasznos. Átlátható és azonnali visszacsatolásra alkalmas, mindenki megosztha... (2008.05.27. 12:08) Május 13-18.

2008. június 2-8.

2008.06.12. 17:26 Hmao

 

 

Végrehajtott feladatok:

Munka a szövetségi irodában

Bemutatkozó anyagok gyártatása a Világjátékok műsorba

Egyeztetés a TF-en a rögbi sportágként való felvételéről

TFTI-s szakemberképzés

Strand rögbi fordulók szervezése

Szentimrevárosi Darvak

Ausztria-Magyarország válogatott mérkőzés

 

Munka a szövetségi irodában

A szövetségi irodában a következő témákat beszéltük át a Riával:

Az átigazolási időszak értelmezésének kérdésében VB határozat közzététele.

Az augusztus 15-17-i játékvezetői és edzői képzés szervezésének kérdései.

Október 10-12-i és október 17-19-i képzések résztvevőinek meghatározása.

 

Bemutatkozó anyagok gyártatása a Világjátékok műsorba

A SportTv kérte, hogy a szövetségek:

készítsenek sportági bemutatkozó anyagot (hazai és külföldi)

adják meg az arra esélyes, ill. a már kvalifikált versenyzők névsorát, elérhetőségét (a sportág „arcai”)

ismertessék a felkészülés „fő bázisait”

lehetőség szerint biztosítsanak külföldi ”profi” képanyagot (DVD-n), mivel a Sport1 TV úgy vállalta az adásba szerkesztést, ha pörgős, színes, különleges képekkel tűzdelt műsorokat kap

naprakészen írásban tájékoztassák Kaszala Claudiát és az NSSZ-t minden változásról, újdonságról, ami a sportágat és a versenyzőket érinti

 

A lehetőségekről egyeztettem Vida-Szűcs Lajossal és Mézes Csabával is

 

Egyeztetés a TF-en a rögbi sportágként való felvételéről

A megbeszélteknek megfelelően leadtam a tantárgyi modul leírást:

Tantárgyi modul:                                                                Tantárgy: Rögbi

Tantárgyfelelős neve: Dr. Kovács Katalin

Beosztása: adjunktus

Tanszék: Sportjáték

A tantárgy oktatója: Harmat Ákos

A tantárgy angol elnevezése: Rugby

Tárgyfelvétel javasolt ideje: I-III.

Kredit: 1

Neptun kód:

Tantárgy jellege: fakultáció

Előtanulmányok: nem szükségesek

Kontaktórák: 14 óra

Vizsgaforma: gyakorlat és házi dolgozat

Az oktatás célja:

A tantárgy célja a rögbi sportág alapvető technikáinak, taktikáinak és a különböző szabályrendszereinek megismertetése elméletben és gyakorlatban. A rögbi testnevelési órákon, táborokban, kirándulásokon használható változatainak megismertetése, és a sportág motorikus képesség-, térérzékelés fejlesztő gyakorlatainak, valamint a csapatszellem és a küzdeni tudás elsajátítása. A hallgatók ismerjék meg és tudják alkalmazni a sportág mérkőzésvezetését.

Témakörök:

1. A rögbi kialakulása, története és jelenlegi helyzete. A rögbi, mint verseny-, illetve mint rekreációs sport. A labda kezelése, passzolás. A szalagos rögbi szabályai (tag-rugby).

2. Alaptámadási taktika. Kereszt, hurok, Ember előnyős helyzetek kialakítása és kihasználása. Érintős rögbi szabályai (Touch-rugby).

3. A full-kontakt rögbi alapjai. Mélyfogás és blokkolás. Ütközés és földre-menetel. A ligarögbi szabályai (Rugby league).

4. A rögbi játék fázisai, a fázisok célja. Nyílt tolongás és csomag. A 7 fős rögbi szabályai, alaptaktikái.

5. Rögzített játékelemek. Zárt tolongás és bedobás. A 10 fős rögbi szabályai, alaptaktikái.

6. Rúgás fajták. Területszerző és magas illetve lapos szöktető. A 15 fős rögbi szabályai, alaptaktikái.

7. Edzéstervezés, edzésvezetési rendszerek és módszerek. Versenyeztetés és szórakoztatás.

Kötelező irodalom:

Rugby Football Union (2007): A rögbi szabálykönyve 2007; RFU

Ajánlott irodalom:

International Rugby Board (1998):   Play the rugby; IRB

Gacsal József (1995): Rugby az iskolában; Fővárosi Pedagógiai Intézet

Rugby Football Union (1998): Még jobb rögbit; RFU

 

 

Személyesen egyeztettem Mocsai Lajos tanszékvezetővel is, aki támogatásáról biztosított. Következő lépés a dékán és a gazdasági vezető meggyőzése, ha ez sikerül szeptembertől felvehető tantárgyként a rögbi. Ígéretünk van arra, hogy siker esetén több féléves tárgyként is szerepelhet.

 

TFTI-s szakemberképzés

A TFTI-ben Petrovics Lászlóval folytatott beszélgetés során szóban egyeztettük a rögbis szakemberképzés első két szintjének lehetőségeit. A rögbi oktató és a rögbi edzőképzés reményeink szerint októberben indulhatnak el. Az előkészítést már megkezdtük, az eredményekről folyamatosan tájékoztatok mindenkit.

 

A pedagógus továbbképzésbe is célom a rögbi bejuttatása, ehhez akkreditált programot kell készíteni. Ezt is a TFTI-vel kezdjük meg, a program általam meghatározott munkacíme:

„Személyiségfejlsztés, versenyeztetés és rekreáció a rögbi sportág segítségével.”

 

Strand rögbi fordulók szervezése

Előzetes tervek szerint a következő program szerint zajlana az idei strand rögbi szezon:

 

Százhalombatta: 2008. július. 5.

Velence: 2008. július 26.

Balatonboglár: 2008.augusztus 10.

Szeged: 2008 augusztus ?.

 

Két kategória lesz:

- igazolt versenyzők

- hobbi sportolók

 

Nevezés: 48 órával a verseny előtt e-mailben (beach@rugby.hu) vagy a helyszínen a torna előtt 1 órával.

 

Információk: a www.beach.rugby.hu –n lesznek.

 

Következő feladat a plakátok, honlapok, e-mail címek elkészítése.

 

Szentimrevárosi darvak

Bemutatkoztak a Szentimrevárosi Darvak a Fésületlen Hírekben. Ez az egyesület a szakmai segítségemmel alakult meg, teljesen amatőr alapon, egyesülethez nem kapcsolódva. Aktív önkéntes munkát végeznek, ők alakítják ki a magyar érintős rögbi szabálykönyvét és a www.erintos.rugby.hu, illetve a www.touch.rugby.hu oldalakat. Szeptemberben várható belépésük a Szövetségbe.

 

Új szakosztály

 

Bemutatkozik a Szentimrevárosi Darvak érintős rögbi szabadidősport szakosztály

 

A rögbi: Rövid bemutatását egy tisztázással kell kezdeni. Nem rögbinek nevezik azt a labdajátékot, amelyet sisakban játszanak. Az az amerikai foci.

A rögbi ma az egyik legdinamikusabban fejlődő csa­patsport. Több változata ismert, melyeket közel 60 millióan űznek a föld öt kontinensén. Az ún. 7-es rögbi 2008-tól szerepel az olimpián. A 15-ös rögbivilágkupa a harmadik legnézettebb sportesemény a világon.

A rögbi egy tőről ered a footballal. Féltőn őrzi tardicióit. A Rugby Unio 2007-es szabálykönyve így szól erről: „A fegyelem, kontroll és kölcsönös tiszteleten keresztül virágzik a játék szelleme, és egy olyan fizikai játék, mint a rögbi környezetében ezek a jellemzők kovácsolják össze a barátságot és a sportszerű játék értelmét, amelyek szükségesek a játék folyamatos sikeréhez és túléléséhez. Lehet, hogy ezek régimódi tradíciók és értékek de kiállták az idők próbáját, bármilyen szinten is ját­szották a játékot és a rögbi jövője szempontjából ugyanolyan fontosak maradnak, mint amilyenek a hosszú és kiváló múltban voltak.” A XXI. századi Európában kevés helyen lehet ilyen világos kiállással találkozni az alapvető emberi értékek mellett.

A fenti értékek miatt lett az argentin katolikus nevelés fontos részévé a rögbi oktatása. Ez olyan pozitívan hatott vissza a sportág fejlődésére, hogy 2007-ben az argentin válogatott bronz érmet szerzett a 15-ös rögbivilágkupán.

 

Az érintős rögbi: A rögbijáték teljes testi kontaktust nélkülöző változata, amely teljes játékélményt ad, mert megőrizte a rögbi izgalmas változatosságát. Egy igazi közösségi sport, mert sajátos szabályai következtében csak egymás folyamatos támogatásával lehet eredményesen játszani. Itt nincs tere „lesipuskázásnak”, vagy „önzőzésnek”. Nagy élmény, amikor már sikerül elsajátítani a játék alapjait és kezd kibontakozni a közös játék szépsége.

Az érintős rögbi az 1960-as években alakult ki Ausztráliában, ahol ma közel fél millió igazolt játékosa van. Minden évben megrendezik a sportág Európa- és világ-bajnokságát.

Mivel ebből a játékból hiányoznak az ütközések, fiuk és lányok, különböző korosztályok együtt játszhatják. Kevés eszközigénye (csak egy rögbilabda szükséges hozzá) lehetővé teszi, hogy parkokban, strandon, szabadban és fedett térben is játszhatjuk. A déli féltekén, ahol igen nagy a rögbi ezen változatának a népszerűsége, családok játsszák hétvégi időtöltésként a parkokban.

 

Szentimrevárosi Darvak: Január óta járunk össze hetente rögbizni. A téli hónapokban is ragaszkodtunk a szabadtéri pályához, jelenleg a Sportmaxban játszunk. 21 törzstagja van csapatunknak, 20 és 42 év közöttiek, ebből 10 nő és 11 férfi. A Magyar Rögbi Szövetség részéről Harmat Ákos segíti szakmai tanácsaival fejlődésünket.


Április 25-én tartottuk meg első házi tornánkat a „Névadó Kupát”. Ezzel megalakult Magyarország első érintős rögbi csapata.

Nevünk választásakor a rögbis hagyományokat szerettük volna ötvözni közösségünk valamely jel­lemzőjével. Ezért esett választásunk a darumadárra, amely szerepel a ciszterci címerben, és „V” alakú röpképe, összetartó természete utal a rögbijáték néhány fontos jellemzőjére.

Terveink között szerepel június végén egy következő kupa szervezése, ahova más rögbi csapatokat is meghívunk. Ősszel szervezünk egy bemutató- oktató-napot katekétáknak, tornatanároknak, cserkészvezetőknek. Reméljük többek tetszését elnyeri az érintős rögbi és így megszervezhetjük a katolikus bajnokságot.

Ősztől tervezzük gyermek és ifjúsági csoportok indítását, hogy keresztény közösségben biz­tosíthassuk számukra a mozgás lehetőségét. Ill. igény esetén újabb felnőtt csapatot is szívesen szervezünk köreinkből.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az érintős rögbivel a Szent Imre Táborban, ahol szerepelni fog a „tábori olimpia” sportágai között.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrgsz-do.blog.hu/api/trackback/id/tr91516914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása