HTML

MRGSZ DO munkája

Friss topikok

  • TS: A Brünn - Temesvár meccs alatt még zajlott a diáktorna. Ha hiányoztak az edzők (meg a válogatottró... (2008.10.29. 09:12) 2008. október 13-19.
  • Vida-Szűcs Lajos: Maó megérdemelné, hogy tömegesen és rendszeresen segítsük munkáját, esetleg orientáljuk kommentekk... (2008.06.06. 13:03) 2008. május 26-31.
  • börni: Sztem is nagyon jó és hasznos. Átlátható és azonnali visszacsatolásra alkalmas, mindenki megosztha... (2008.05.27. 12:08) Május 13-18.

2008. szeptember 15-20.

2008.10.25. 18:31 Hmao

  Feladatok:

Megjelenés az érdi testnevelő tanárok gyűlésén

Diákszabályok

Általános sportági bemutató véglegesítése

Edzői képzések és elsősegélynyújtó promotálása

Október 3. és sportágválasztó nap promotálása

Sportágválasztó nap

 

Megjelenés az érdi testnevelő tanárok gyűlésén

Szeptember 15-én lehetőségünk volt bemutatkozni az érdi testnevelő tanároknak. A bemutató megegyezett a Dunaújvárosban már bemutatott anyaggal illetve az általános sportági ismeret anyagára épült. Teljes passzivitással találkoztunk.

Diákszabályok

Elindítottam a játékvezetői és az edzői bizottság szakmai megbeszélését, amelynek célja, hogy a diákolimpiáig minden korosztály számára meghatározzuk az egységes szabályrendszert. Különös tekintettel a tolongás, bedobás, újrakezdő rúgások témakörben.

Általános sportági bemutató

Elkészült a 90%-os változata az anyagnak. Letölthető a www.harcosok.hu/bemutat/ppt oldalról. Javaslom, hogy a videókat is töltsétek le, mert igazából úgy teljes az anyag.

Edzői képzések és elsősegélynyújtó promotálása

Az edzői és a rögbis levelező listán promotáltam az elsősegélynyújtó tanfolyamot, amelyet szerintem minden edzőnek és játékvezetőnek el kellene végezni.

Tisztelt Sportbarátaim!

 

Az elmúlt időszakban számtalan sportpályákon előforduló sérülésről, balesetről, rosszullétről és sajnos halálesetről is hallottunk. A Nemzeti Sportszövetség célul tűzte ki, hogy a szövetségekben és egyesületeikben dolgozó szakemberek ( edzők, sportvezetők, bírók, stb. ) első kézből kapjanak segítséget a sportpályákon történő helyszíni elsősegélynyújtáshoz.

 

A témával kapcsolatosan az elsősegélynyújtás alapvető módszereit és  annak alapelveit szeretnénk megismertetni a sportban dolgozó szakemberekkel egy interaktív előadás keretében, melyre minden olyan edzőt, szakembert várunk szeretettel, akik edzéseken, versenyeken a sportolók közvetlen közelében tevékenykednek.

 

Az előadás címe: Elsősegélynyújtás a sportpályákon

 

Helyszín: Magyar Sportok Háza, (1146. Bp. Istvánmezei út 1-3.) I. emeleti nagy Konferencia terem.

 

Időpont: 2008. szeptember 24. 10.00-14.00-ig.

 

A továbbiakban tervezzük egy 4 alkalomból álló komplett elsősegély-nyújtási tanfolyam elindítását, melyet vizsgával tudnak befejezni a résztvevők.

 

Reményeink szerint, a megfelelő elsősegély-nyújtási technikák alkalmazásával számos betegségből és sérülésből adódó komplikációt el tudunk kerülni, illetve a beteg / sérült későbbi kezelését, gyógyulási idejét alapvetően le tudjuk rövidíteni.

 

A részvételi szándékról visszajelzéseiteket az nssz@nssz.hu e-mail címre vagy a 460-6830 telefonszámra várjuk, legkésőbb 2008. szeptember 22-ig.

 

Üdvözlettel:

 

Szántó Éva

főtitkár

 

 

Elindult a jelentkezők gyűjtése a TFTI által indított edzői képzésre:

Sziasztok,

 

Mindannyian tudjátok, hogy a Kormány 157/2004. (V. 18.) rendelete szerint 2005. január 01-től csak államilag elismert végzettséggel lehet sporttevékenységet folytatni. Ez azt jelenti, hogy minden edzőnek rendelkezni kell sportoktatói, edzői vagy szakedzői végzettséggel. Fontos tudnotok, hogy a IRB vizsga önállóan nem elég, hiszen nem ad állami (OKJ-s) képesítést.

 

Tudnotok kell azt is, hogy például amerikai football-ban, már több edzésen, meccsen történt baleset után kérték be az edzőtől a papírokat. Szerintem nem éri meg kockáztatni, mert ha jól gondolom, ez foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek minősül.

 

Vannak jó hírek is:

                A Magyar Rögbi Szövetség és a TF Továbbképzési Intézet megállapodás alapján a legjobb helyen lesz lehetőségünk a rögbi edzők képzésére, az egyetem tanárai tartják az igazán színvonalas oktatásokat.

 

Ráadásul a szakmai múlttal rendelkező edzőknek a  sportági ismeretek alól felmentést adunk, ezzel 80 000 Ft-ot spórolnak. A fent maradó összeg így is jelentős, de akkor, amikor az iskolákban kérik a végzettséget vagy könnyen feljelentik az edzőt, nem érdemes kockáztatni.

 

Érdeklődi lehet nálam:

 

Harmat Mao Ákos

06-20-468-53-04

harmatakos@rogbiiskolak.hu

 

 

Október 3-i bemutató és sportágválasztó nap promotálása

A sportágválasztó nap folyamatos promotálása mellett(honlapok, fórumok és levlisták) az október 3-ai rögbi bemutató hirdetése is zajlik. A rögbis média mellett, több helyen is megjelentek a hirdetések:

                http://www.hirporta.hu/?hir=15399

                http://www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=23710

 

Sportágválasztó nap

A Merkapt Maraton Team Sportegyesület által szeptember 19-20-án megtartott III. Nagy Sportágválasztón ismét várakozáson felüli volt a látogatói érdeklődés.

Pénteken 45 oktatási intézményből (óvodák, iskolák) közel 1700 gyermek és kísérőpedagógus vett részt, a látogatói szám összességében 2000 volt ezen a napon. Szombaton a nagyközönségé, a családoké volt a főszerep, az esős idő ellenére 2500 látogató volt jelent a rendezvényen.

 

A rögbi sport képviselete a III. Nagy Sportágválasztó napon

 

Elemzés, javaslatok

 

Az elemzés fő szempontjai: a tavaszi szerepléssel, és a megjelent más sportágak bemutatóival, tevékenységével, sikerességükkel való összehasonlítás voltak.

 

Előrelépés:

·         több felszereléssel érkeztünk, színesebben, változatosabban lehetett bemutatni az edzésgyakorlatokat.

·         Az MRgSz DO által szerkesztett és rendelkezésre bocsájtott szóróanyag, a színes RUGBY INVÁZIÓ 2007-2008 kiadvánnyal kiegészítve tökéletesen funkcionált.

·         az edzői, oktatói gárda erősödött, több szakember - több módszer = színesebb, érdekesebb bemutató és oktatás.

·         nagyobb látogatottság, több iskola, több korcsoport: óvodástól – középiskolásig. ( ez nem a mi érdemünk volt, de jól kihasználtuk. )

·         az érintős rögbi sikere a szalagos mellett, Varga Feri profi vezetésének köszönhetően.

·         délután közel egy órás kontaktjáték, középiskolás, helyszínen szerveződött csapatokkal, kellő felkészítés után, sérülés nélkül lebonyolítva.

·         a több felszerelésnek, az agárdi fiúk szokásos lelkesedésének és Erdélyi Sanyi kifogyhatatlan energiájának köszönhetően a tavaszinál jobb edzés bemutatók.

 

Visszalépés:

·         CSAK AZ EGYIK NAPON VOLTUNK OTT!!!!!

·         kevés volt az utánpótlás korú rögbis, akik aktívan segíthették volna a játékot és még tartalmasabb, nagyobb léptékű bemutató edzést tarthattunk volna. Tavasszal 7 játékos, most csak kettő volt.

·         Nagyon hiányzott az adminisztratív segítség, ( Ormayné Gabi súlyos autóbalesete miatt nem jöhetett ) aki a szülőkkel, pedagógusokkal intézi a papírmunkát és orvosi és szülői szempontok alapján is tanácsokat ad az érdeklődőknek.

 

Összehasonlítás más sportágak szereplésével:

 

Talán a legjobban érzékelhetők a különbségek, ha a sportágválasztó napon először bemutatkozó amerikai football szereplésével hasonlítjuk össze a mienket.

 

Amiben ők jobbak voltak:

  • többen voltak
  • beöltözve látványosabban mutatott nyolc-tíz am. footbalista mint két rögbis
  • elég jó bemutatót tartottak
  • hoztak szurkolói csapatot ( a lányok bemutatója is ügyes volt )
  • adminisztrációs, PR tevékenység

 

Amiben mi voltunk jobbak:

·         nagyobb, jobb edzői, oktatói gárda

·         az érdeklődők bevonása a játékba

·         edzés technikák, módszerek bemutatása

·         a szóróanyagok

 

- 2 -

 

Összességében tartalmi szempontok alapján jobbra értékelném a mi szereplésünket, de a célközönség korspecifikumait figyelembe véve: - a látványos dolgok a jók! – nagyobb sikerük volt mint a rögbiseknek. Ez a momentum minden más spotág vonatkozásában megfigyelhető volt, minél nagyobb létszámban és látványosabb felszerelésben szerepelt egy sportág annál nagyobb tömeget vonzott.

Pl.:A Nambudo szövetség nagyon ügyes bemutatót tartott, alapvető fogásokat oktattak a vállalkozó szellemű fiataloknak, de a kemposok többen voltak, színesebb szerelésben, fegyverekkel, ötször annyi volt az érdeklődők száma.  Az aikidosok gyönyörű bemutatót csináltak,  de amikor a kendóra került a sor és beöltöztek a védőfelszerelésbe, sisakba, előkerültek a bambuszkardok, lényegesen nagyobb volt az érdeklődés, bár ennek színvonala meg sem közelítette az előzőt.

Vagy a másik lehetőség meg kell hívni egy olimpikont, az úszók egy karcsapást sem tettek de ott volt a standjuknál Cseh Laci és ez elég is volt!

 

A fentiek tükrében egy-két javaslat az elkövetkezendő, hasonló rendezvények szervezéséhez:

 

·         a legfontosabbnak a budapesti csapatok sokkal nagyobb szerepvállalását tartom, ez a rendezvény egy ingyenes toborzási lehetőség, főleg budapesti fiatalok voltak az érdeklődők, az itt jelentkezők létszámát a fővárosi csapatoknak kellene felszívniuk.

·         mind a két napon jelen kell lenni!

·         legalább kettő, min. 5 fős utánpótlás csapat kellene, akik rövid bemutató mérkőzéseket, edzéseket tartanának.

·         ha csak rövid időtartamokra is, de el kéne jönni pár felnőtt játékosnak, a csapata színeiben, bemutatni pár rúgást, mélyfogást, passzot, stb. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a látványosságot!!

·         a következő alkalomra biztosan lesz kivetítő felállítva, készíteni kellene egy ötperces videó anyagot, látványosat!

·         egy-két tisztelt válogatott játékos megjelenése a nemzeti mezben, nagyban hozzájárulna a sikerhez.

·         feltétlenül kell egy fő adminisztratív segítő, szinte minden sportágnál volt, lehetőleg hölgy, ha játékos is egyben, az sem baj! Így az edzők és oktatók főleg a gyerekekkel tudnának foglalkozni.

·         kell szóróanyag, ha a következő színes lesz az még jobb, bár költségesebb. ( Lehetne egyben reklámhordozó is, MKB !! )

·         be kellene vonni a most indult érintős rögbi csapatot.

·         minden  megkeresésre, csapatalakításra reagálni kell, ehhez viszont kevés csak az MRgSZ DO , többünknek kéne segíteni ebben a munkáját! Az összes csapat érdeke is!

·         végül az első ponthoz csatlakozva, el kellene gondolkodni egy budapesti utánpótlás műhely létrehozásának lehetőségein.

 

 

 

Gárdony, 2008. szeptember 23.

 

Váczi Péter

AG 2006 URsz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrgsz-do.blog.hu/api/trackback/id/tr84731386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása